• Bröd och fiskgryta i veckans gästblogg

    Hej på er paleovänner och alla som älskar god och naturlig mat!

    Går ni precis som jag och väntar på sommarvärmen? Än dröjer det några veckor innan det är min tur och det ska bli så skönt med lata dagar utan planering. Jag hoppas verkligen att sol och värme är på väg till er som har er ledighet nu.

    I dag innehåller min gästblogg tre recept. Kanske kan en riktigt god fiskgryta med smaker inspirerade av Asien bidra med lite värme i brist på sommar. Jag bjuder också på två väldigt goda recept på frukostbröd. Det ena är bakat på mandelmjöl och det andra på kokosmjöl. Båda är mjölkfria. Jag kan inte säga vilken variant som är godast. Båda är verkligen jättegoda!

    Asiatisk fiskgryta paleo

     räkorGrytan innehåller ganska många ingredienser men bli inte avskräckt av det. Saknar du något så ersätt med någon annan fisksort, lämplig grönsak eller krydda. Det går oftast hur bra som helst.

    4 portioner

    500 g laxfilé
    400 g torskfilé
    150 g skalade räkor
    1 dl färsk eller fryst koriander
    3 små röda lökar
    2 klyftor vitlök
    1 röd chilipeppar
    5 cm färsk ingefära
    2 små paprikor, gärna röd och grön
    1 halvt stånd fänkål
    2 nävar sockerärtor
    3 msk kokosolja
    750 ml kokosmjölk (jag använder Garants på tetra. Den är tjock och krämig)
    2 tsk arrowrot
    1 tsk orientalisk curry eller vanlig
    1 msk röd currypasta
    1 tsk gurkmeja
    2 msk grönsaksbuljong, gärna Renée Voltairs Lantbuljong
    Svartpeppar
    Salt

    Skär lök, vitlök, chili, ingefära, paprika, fänkål i bitar och bryn i kokosolja. Häll i kokosmjölk, kryddor och buljong. Låt puttra i 10 minuter.

    Skär fisken i bitar. Tillsätt fisk, sockerärtor, koriander och arrowrot och låt puttra ytterligare 5-10 minuter. Salta och peppra om det behövs.

    Häll upp och lägg räkorna på toppen och dekorera ev med lite extra koriander. Servera med lättkokta blomkålsbuketter eller andra grönsaker.

    Favoritfrallor med mandelmjöl

    brödDet här var det första brödet som jag uppfann och många tyckte de blev väldigt goda. Jag längtade jag efter en smörgåsfrukost en morgon. Vetemjöl är så klart helt uteslutet för mig. Jag letade på nätet men hittade inget lågkolhydrat/paleo brödrecept med de ingredienser jag hade hemma. Ok, då får jag väl hitta på ett eget recept då. Hitta på egna bakrecept är alltid vanskligt. Resultatet kan lika gärna bli pannkaka. Men det blev en fullträff. De blev till och med godare är andra liknande recept jag gjort tidigare.

    Frallorna är både enkla och snabba att baka. Brödet är mjölkfritt.

    8 st, Ugn 200 C

    5 ägg

    1,5 dl kokosmjölk
    3 dl mandelmjöl
    0,5 dl Pofiber
    1 dl Fibrex
    0,5 dl helt linfrö
    0,5 dl skalat sesamfrö
    1 msk Fiberhusk
    2 tsk bakpulver
    1 tsk havssalt
    Pumpafrö till dekoration

    Vispa äggen fluffiga. Blanda i kokosmjölken. Blanda torrvaror och blanda i. Låt stå 5 minuter.
    Klicka ut 8 bröd/bullar på bakplåtspapper. Det går lättare att forma dem med våta fingrar.
    Dekorera med pumpafrön. Grädda 15 minuter mitt i ugnen

    Varje bröd innehåller knappt 3 gram kolhydrater (kan variera beroende på märke på ingredienser).

    Avnjutes med mycket smör och gott pålägg!

    Morgonbullar med kokosmjöl

    frallorEfter att jag uppfunnit Favoritfrallor med mandelmjöl så fick jag frågan om jag inte kunde göra ett recept utan mandel för dem som inte tål det. Precis som frallorna med mandelmjöl så är även detta bröd mjölkfritt.

    8 st bröd, Ugn 200 C

    5 ägg
    2 dl kokosmjölk
    6 msk kokosmjöl
    0,5 dl Pofiber
    1 dl Fibrex
    0,5 dl helt linfrö
    0,5 dl skalat sesamfrö
    1 msk Fiberhusk
    2 tsk bakpulver
    1 tsk havssalt
    Vallmofrön till dekoration

    Vispa äggen fluffiga. Blanda i kokosmjölken.
    Blanda torrvaror och blanda i.
    Låt stå 5 minuter.
    Klicka ut 8 bröd med slickepott på bakplåtspapper. Det går lättare att forma dem med våta fingrar.
    Dekorera med vallmofrön. Grädda 15 minuter.

    Varje bröd innehåller 2,5 gram kolhydrater (kan variera beroende på märke på ingredienser).

    Avnjutes med mycket smör och gott pålägg!

    Ha en riktigt härlig sommar så ses vi snart igen!

    Kram!

    /Marie

    Marie Norder Aspholm

    Marie-Norder-Aspholm

    Min sajt hittar du HÄR

     

    Kategorier:
    Taggar:

    Kommentarer

    avatar