• 27 augusti 2015

    Stor intervju i Aftonbladet

    Skärmavbild 2015-08-27 kl. 12.22.20Skärmavbild 2015-08-27 kl. 12.20.17

    ”Med paleo håller jag mig frisk och smal”

    Kilona rasade när Cecilia, 47, började med stenålderskost

    MAT FÖR LIVET NU: 72 KG Cecilia hade testat otaliga bantningskurer och dieter innan hon började äta enligt paleo. ”Nu äter jag på ett sätt som jag vill göra hela livet”, säger hon. Namn: Cecilia Nisbet Nilsson. Ålder: 47. Familj: Man, son och katt. Bor: Villa i Nynäshamn. Vägde som mest: 90 kg. Vikt i dag: 72 kg. Aktuell: Grundare av paleoklubben Swedish Paleo , spelar in Paleopodden tillsammans med Karl Hultén, släpper en paleokokbok i höst.  MAT FÖR LIVET NU: 72 KG Cecilia hade testat otaliga bantningskurer och dieter innan hon började äta enligt paleo. ”Nu äter jag på ett sätt som jag vill göra hela livet”, säger hon.

    Namn: Cecilia Nisbet Nilsson. Ålder: 47. Familj: Man, son och katt. Bor: Villa i Nynäshamn.Vägde som mest: 90 kg. Vikt i dag: 72 kg. Aktuell: Grundare av paleoklubben Swedish Paleo, spelar in Paleopodden tillsammans med Karl Hultén, släpper en paleokokbok i höst.Foto: VERONICA KINDBLAD

    Artikeln är hämtad ur Aftonbladet Söndag .  Artikeln är hämtad urAftonbladet Söndag.God, mättande mat – går det att kombinera med viktnedgång? Absolut, menar Cecilia Nisbet Nilsson, som gick ner 18 kilo med stenålderskost.

    – Jag mår så otroligt mycket bättre nu, säger hon.

    Följ Aftonbladet Plus på Facebook

    Ett stressigt arbetsliv med ­ständiga deadlines och dålig kost gjorde att Cecilia Nisbet Nilsson blev sjuk. Symtomen smög sig på ett efter ett: Ledvärk, allergier, psoriasis, sömnsvårigheter, depres­sion och hypotyreos ­(problem med sköldkörteln). Trots att hon försökte att äta ­nyttigt vägrade kroppen ta till sig lightprodukter och pulversoppor, i stället bar hon som mest på

    18 kilos övervikt. När vågen visade 90 kilo hade hon svårt att gå i ­trappor, att böja sig och att sitta i en flygplansstol. Knäna värkte och hon kände sig misslyckad.

    DÅ: 90 KG Tidigare var Cecilia en jojobantare.  DÅ: 90 KG Tidigare var Cecilia en jojobantare.– Sättet jag levde på då gjorde mig sjuk. Det stressade mig och kroppen skickade starka varningssignaler, säger hon.


    Under en tioårsperiod
    var hon alltid på någon form av bantningskur. Ibland var det Viktväktarna som hade svaret, andra gånger Itrim, Extravaganza eller Nutrilett. Hon testade soppdieter, ­kaloriräkning och att ”äta som en flygvärdinna”. En metod som hon skrattar lite åt i dag.

    – En sockerbit ena dagen och en hel grillad kyckling den andra – jätteknäppt.

    Och visst funkade alla metoder precis som utlovat. Hon gick ner tio kilo, andra gånger 15 kilo. Problemet var bara att hon alltid gick upp igen. När regimen eller ”svältkuren” inte gick att kombinera med livet kom kilona till­baka.

    – Till sist blev jag uppgiven. Inget funkade. Jag var en jojo­bantare.

    Hur var ditt förhållande till mat?

    – Ledsamt. Skittråkigt. Allt var skuldbelagt. När jag var smal fick jag beröm och komplimanger hela tiden. När jag var tjock sa ingen något och jag kände mig som en svikare.

    Via jobbet kom hon i kontakt med en kock som förespråkade mat utan socker och gluten. Något som skulle vara extra läkande för personer med autoimmuna sjukdomar. Cecilia blev nyfiken och började söka mer information på nätet. Det var så hon hittade till paleo, stenålderskost. Grundtanken är att människan mår bäst av att äta så naturligt som möjligt. Kött, fisk, ägg, grönsaker, frön, nötter och frukt. Man tar bort det som kom med jordbruks­revolutionen, som spannmål, mejeriprodukter, socker och ­processad mat.


    Med paleo lugnade
    sig och försvann hennes sjukdomssymtom ett efter ett. Ett år senare mådde hon jättebra. Men hon hade inte gått ner i vikt så mycket som hon önskade. Gick det att kombinera den läkande kosten, med att bli av med övervikten? Efter mer ­research kom hon fram till att allt sött måste bort.

    – Jag hade frossat i ”ersättningsefterrätter” i stället för i vanliga efterrätter. Bakat sötsaker på dadlar, fikon, honung, nötter, nötmjöl och vispad kokosgrädde. När jag skalade bort det, då lossnade det verkligen med vikten!

    Totalt har du gått ner 18 kilo. På vilket sätt skiljer sig det här sättet att äta från tidigare metoder du testat?

    – Nu äter jag på ett sätt som jag vill göra hela livet. Maten gör mig frisk, mätt, nöjd och lättare! Kroppen signalerar att jag är på rätt spår eftersom jag aldrig är sjuk nu för tiden. Och det är ju det viktigaste.

    ENKEL KOST Cecilia tycker inte att det är krångligt att bara äta paleo. ”Tvärtom! Det är enkelt.”, säger hon.  ENKEL KOST Cecilia tycker inte att det är krångligt att bara äta paleo. ”Tvärtom! Det är enkelt.”, säger hon.

    Hon forsätter:

    – Att gå ner i vikt och bli frisk är bara några av många saker som händer i kroppen när man börjar med paleo. Exempelvis har jag motionerat mina smaklökar genom att sluta med ­socker. När jag åt glass och drack läsk smakade ett äpple surt. Nu tycker jag att det ­smakar jättesött.

    Är det inte krångligt att hålla sig till paleo?

    – Tvärtom! Det är enkelt. Och man lär sig knep i vardagen. Äter du frukost på kafé och bara ser bullar, frallor och smoothies? Be om att få en tallrik pålägg i ­stället, tomat, paprika, ägg och skinka.

    Har du nått din idealvikt nu?

    – Haha, nej helt klar är jag ­inte. I dag väger jag 72 kilo och har fått ge bort alla mina kläder som är för stora. Men jag har några kilon kvar till min ­målvikt. Att det tar lite tid gör inget. Jag ­njuter ju på vägen!

    Paleo Hälsa Gå ner i vikt

    Det här är paleo

     Paleo är en förkortning av begreppet ”paleolitisk näringslära”. Det är ett sätt att med modern mat efterlikna den kost som människan ursprungligen åt, i kombination med den senaste forskningen.

    I paleo äter du kött, fisk, fågel och ägg, grönsaker i alla former (utom baljväxter), kryddor, kallpressade oljor, bär, frön och nötter. Vill du ha sötma lägger du till lite frukt, torkad frukt och honung.

    Så går du ner i vikt med paleo

    1. Sluta med det söta

    Även om du håller dig till paleokost kan det bli för mycket av det goda. Var försiktig med det som är väldigt sött, som honung, dadlar, fikon, russin, nötter och nötmjöl, söta frukter som mango, banan och vindruvor. Vill du ha snabbare effekt tar du bort all frukt och satsar på grönsaker i stället.

    2. Se upp för paleo-junkfood

    Det är lätt att hamna i ”paleo-junkfood-fällan”. Det vill säga att man ersätter glass, tårtor, kakor och godis med söta paleovarianter. Som att baka en glutenfri äppelpaj på nötmjöl och honung med vispad kokosgrädde i stället för den klassiska. Vilket man så klart kan göra, men om det är kilon du jagar är det läge att skippa efterrätter.

    3. Kokosolja i kaffet

    Ett sätt att bli mätt och mindre sötsugen är att lägga till lite extra naturligt fett i kosten. Cecilia brukar röra i en tesked kallpressad kokosolja i morgonkaffet. Kokosoljan har visat sig läkande för personer med låg ämnesomsättning i sköldkörteln och innehåller laurinsyra som är bra för immunförsvaret.

    4. Låt magen vila

    Har du hört talas om 16/8? Syftet är att låta magen vila i en återkommande fasta. 16/8 går ut på att du under ett dygn fastar 16 timmar och äter under 8 timmar. Exempelvis äter du middag kl 20.00, skippar frukosten dagen därpå och tar första målet vid kl 12.00. Forskning visar att den här typen av fasta kan stabilisera blodsockret och sätta fart på ämnesomsättningen.

    5. Tänk bränsle

    Försök att ändra din syn på mat som ”något jag unnar mig”, till ”bränsle för kroppen”. När du tänker bränsle väljer du automatiskt det är som gynnar din hälsa och din kropp bäst. Det vill säga ren mat full av byggstenar, vitaminer och mineraler.

    4 Recept från Cecilias kokbok

    Recepten är hämtade ur Cecilia Nisbet Nilssons­­ ­kommande paleokokbok som hon ­skrivit tillsammans med Karl Hultén.

    Foto: DENISE VESTIN

    Foto: DENISE VESTIN

    Kycklinglår med salvia

     2 portioner

     

    4 kycklinglår

    4 dl hackad svamp (kantareller ­eller champinjoner)

    ½ dl benbuljong eller ­köttbuljong

    4 vitlöksklyftor, finhackade

    2 msk äppelcidervinäger

    ½ dl salvia eller rosmarin, ­finhackad

    Juice från 1 liten citron

    1 dl vatten

    Kokosolja eller olivolja

    Salt och peppar

     

    Gör så här:

    Sätt ugnen på 175 grader. Bryn kycklinglåren i olja i cirka 10 minuter eller tills de fått färg, i en ugnsfast stekpanna. Ställ åt sidan.

    Stek svamp och vitlök i vätskan som är kvar i pannan och tillsätt övriga ingredienser. Låt det puttra ihop. Lägg tillbaka kycklinglåren. Stek klart i ugnen i cirka 35 minuter. Ös kycklingen ofta så att låren förblir saftiga. Servera med svampröra och valfritt tillbehör.

    Foto: DENISE VESTIN

    Klassisk köttsoppa

    4 portioner

     

    500 g nötkött              

    2 lagerblad

    5 dl benbuljong (eller köttbuljong)

    2 morötter

    2 palsternackor

    500 g sötpotatis

    ½ purjolök

    Salt och peppar

     

    Gör så här:

    Värm en stekpanna. Skär köttet i bitar (cirka 2 cm) och bryn dem snabbt på medelvärme. Koka köttet i buljongen tillsammans med lagerbladen. Låt det sjuda i cirka en timme eller tills köttet är mört.

    Skala och skär upp morötter, palsternackor och sötpotatis i kuber (cirka 2 cm). Koka rotfrukterna i buljongen i 15 minuter. Rensa och hacka purjolöken. Tillsätt purjolöken och koka i ­ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt.

    Foto: DENISE VESTIN

    Sötpotatis på tre olika sätt

    1 till 2 stora sötpotatisar

    1 msk kokosolja eller olivolja

    Salt

     

    Gör så här:

    1. Bakad: När du bakar sötpotatis blir den färdig fortare om du halverar den. Baka i ugn på 200 grader i 30 minuter.

    2. Mos: Det är lätt att göra mos av sötpotatis. Dela i mindre bitar och koka i saltat vatten i 10 till 15 minuter. Mosa med en gaffel och tillsätt lite olivolja. Salta och peppra.

     

    3. Strips: Skär sötpotatisen i smala stavar. Lägg dem på ett bakplåtspapper och ringla lite olivolja över. Stek i ugnen på 250 grader i fem minuter. Ta ut och vänd på dem. In i ugnen igen tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna på ett galler före servering, så blir de knapriga. Salta efter smak.

    Laxbullar

    2 portioner

    300 g kokt eller stekt lax

    1 tsk potatismjöl

    2 msk vatten

    Finhackad dill

    Kokosolja eller olivolja

    Salt

     

    Gör så här:

    Lägg laxen i en bunke och pudra över potatismjöl. Tillsätt vatten, salt och hackad dill. Mixa försiktigt med en stavmixer till en jämn smet.

    Forma små avlånga bullar med blöta händer och stek i olivolja eller kokosolja i 5-10 minuter. ­Servera med ugnsbakade grönsaker.

     

    Kommentarer

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *